Gdy złota rybka staje się nienasyconym potworem...

26 lutego 2013, 07:24

Nazywane złotymi rybkami karasie złociste może i spełniają życzenia, ale raczej nie innych ryb z jeziora Tahoe na granicy stanów Nevada i Kalifornia. Trałujący inwazyjne gatunki amerykańscy naukowcy natrafili bowiem na okaz ważący niemal 2 kg i mierzący prawie 46 cm.



Kosztowne rozmrażanie Arktyki

24 lipca 2013, 12:48

Ocieplenie i związane z tym rozmrażanie się Arktyki wiązane jest z potencjalnymi korzyściami ekonomicznymi. Mówi się o dostępie do nowych łowisk, powstaniu nowych korytarzy dla transportu morskiego czy dostępie do bogactw naturalnych uwięzionych pod lodem


Dzieci starszych samic są bezpieczniejsze

19 grudnia 2013, 10:53

Dzieci starszych lemurzyc katta (Lemur catta) rzadziej zostają ranne.


Chińczycy spłaszczają góry, by mieć gdzie budować

6 czerwca 2014, 06:22

Chińska kampania, w ramach której zrównuje się z ziemią góry, by stworzyć miejsce pod rozbudowę miast, może wywołać szereg problemów środowiskowych. Naukowcy z Chang'an University przestrzegają, że spłaszczono już dziesiątki szczytów, co doprowadza do zanieczyszczenia powietrza i wody, erozji gleby oraz powodzi.


Macierz z mikrorurek - doskonała platforma do hodowli neuronów

14 listopada 2014, 08:07

Mikrorurki stanowią dobre rusztowanie do hodowli neuronów, tak by naukowcy mogli badać ich sieci, wzrost i naprawę. Jak dowodzi amerykański zespół, to szansa na uzyskanie wglądu w przebieg i leczenie chorób neurodegeneracyjnych lub naprawę połączeń nerwowych po urazie.


Klimat a rozwój języków

8 kwietnia 2015, 12:13

Suche powietrze nie służy śpiewakom operowym. Gdy struny głosowe są zbyt suche stają się mniej elastyczne i trudno jest uzyskać właściwe dźwięki. Caleb Everett, zajmujący się antropologią lingwistyczną na University of Miami, zaczął się zastanawiać, czy środowisko mogło mieć wpływ na rozwój języków tonalnych, takich jak mandaryński czy czirokeski


Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę

8 stycznia 2016, 13:30

Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.


Amerykanie chcą manipulować jonosferą

9 sierpnia 2016, 12:38

Amerykańskie siły powietrzne (US Air Force) chcą poprawić długodystansową komunikację radiową... detonując w górnych warstwach atmosfery bomby plazmowe.


Bonobo bardziej podobne do ludzi niż szympansy

2 maja 2017, 10:35

Szczegółowe badania układu mięśniowego bonobo dowodzą, że pod względem anatomicznym małpy te są bardziej podobne do Homo sapiens i wspólnego przodka człowieka i małp niż szympansy. Wcześniejsze badania sugerowały istnienie takiego podobieństwa na poziomie molekularnym


Zakaz palenia działa. Jednak nie na wszystkich jednakowo

12 stycznia 2018, 11:12

Zakaz palenia w barach i restauracjach przynosi pozytywne skutki, jednak są one zależne od... dochodów i wykształcenia. W American Journal of Epidemiology ukazały się wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Northwestern University.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy